Védikus Istenségek
Visnu
Az Úr Visnu

Az élet kiáramoltatója, a lelkek édesapja, az ő útmutatásai alapján készült a mahat-tattva. Ő maga az Öreg Isten.


Laksmi
Laksmi

Az Úr Visnu hitvese, felesége, aki egyúttal a szerencse és a gazdagság istennője. Utalván arra, hogy a szerencse csak ott van, ahol Apu, azaz a Legfelsőbb Személy van.


Narayana
Narayana

A Legfelsőbb Személy. Jelenleg is itt tartózkodik a Föld bolygón. Mai neve: Bhagawan Sri Sathya Sai Baba.


Krsna
Az Úr Krsna

Az Öreg Isten, nevének jelentése mindenkit vonzó. A Védikus írások tudatják velünk, hogy Apánknak ez a formája is a turáni fajú szkyta népet tisztelte meg leszületésével.


Siva
Az Úr Shiva

A leghatalmasabb irányító félisten, a tudatlanság kötőerejének ura. Az Öreg Isten tudásának 84%-ával rendelkezik. A világ egyik leghatalmasabb lelki tanítója.


Parvati
Parvati

Siva felesége és hűséges társa. Ritkán jön az anyagi világokba. Inkább otthon, a waikunták világában levő Siva-lokán tartózkodik.


Durga
Durga

Siva feleségének, Parvatinak tigrisen ülő formája. Egyben az anyai szerett megtestesítője is.


Kálí
Kali

Siva hitvesének (Párvatínak) talán a legvadabb formája. Tigrisen utazik, tüzet okád, s emberi koponyákból és kígyókból készült füzért visel. Kálí azt jelenti: "fekete", s ő valóban fekete színű. Ebben a formájában Bhadrakálínak vagy Mahákálínak is nevezik.


Rudra
Rudra

Siva egyik formája, melyben rendkívül sok volt a tűz, a vihar isteneként tartják nyilván ezt a formát. Apja Brahma.


Ganesha
Ganésha

Siva és Parvati fia. A legnagyobb tanítók közé soroljuk, ezen kívül áldást és szerencsét hoz az embereknek. A trónusban való ábrázoláskor, mikor is négy karú formában jelenik meg, előtte egy apró pici lény van. Sokan egérnek, és patkánynak tudják. Azonban ez nem az, hanem egy cickány. Esetenként Ganesha szállítója is. Rajta állván utazik.


Kumárák
Kumárák

Ők négyen képviselik a védikus tudás teljességét.


Indra
Indra

A mennyek királya, a kezek uralkodó félistene. A mennyek még az anyagi világ része. Tehát duális. Itt még jelen van a jó és rossz.


Brahma
Brahma

Az anyagi világok megteremtője, annak kivitelezője. A Legfelsőbb Személy a szívén keresztül tanította.


Sarasvati
Sarasvati

Az Úr Brahma hitvese, a művészetek, a tanulás és tudás istennője. Ő a beszéd istennője is, a mivel a tudást ki lehet fejezni. Őt tekintik a szanszkrit nyelv és írás létrehozójának.


Ráma
Az Úr Ráma

A Legfelsőbb Személy egy aspektusa, azaz maga az Öreg Isten. A szkyta nép, azaz a magyar nép közé születik le, köztünk ölt testet.


Hanuman
Hanuman

Isten tökéletes szolgáját képviseli. Ráma sok más majomharcossal együtt elküldte őt, hogy megkeresse Szítát, akit Rávana elrabolt. Vaju, a szél isten fia.Copyright © 2009 Sandrajana